Лех Валенса: Да помогнем на бежанците, но не с цената на проблеми в нашите държави

Лех Валенса: Да помогнем на бежанците, но не с цената на проблеми в нашите държави
Лех Валенса Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Те (мигрантите – б.р.) принадлежат към други религии и имат друг манталитет и вероятно ще се борят затова да упражняват своите граждански и религиозни права. Не можем да ги затрудняваме, но трябва да сме наясно, че това е една новост за пазара, на който пребиваваме, за нашите държави, и трябва да видим общите ползи, защото това може само да ни улесни взаимното живеене, съвместното живеене. Или да направим, така че ситуацията в техните страни да се подобри, така че те да се върнат там, откъдето идват. Това заяви носителят на Нобелова награда за мир съосновател на „Солидарност“ и полски президент /1990 г. –1995 гЛех Валенса пред Би Ти Ви.

„Трябва много бързо да седнем около масата на преговорите и да видим от какво бягат хората, но и как можем да им помогнем по начин, по който да не си създадем проблеми на нас самите”, коментира Валенса.

Лидерът на „Солидарност“ подчерта, че на нуждаещите се и особено на децата трябва да се помогне, но не и с цената на „вековно изграждания ред в нашите държави“.

„Медиите допринасят за страха от бежанците, защото „това, което виждаме в телевизорите си изгражда един образ, показва една бруталност, която за нашата култура не е типична“, коментира Валенса.

Според него някои от европейските страни също имаме проблеми с бедността, и при нас има безработни, така че  наистина няма какво да предложим на икономическите имигранти.

„ Те трябва да ни разберат, ние не бягаме от солидарността, ние можем да помогнем на по- бедните, но не може да има големи очаквания от нас“, допълни той.

Валенса подчерта, че демокрацията е в криза в целия свят и причините за това са много различни. Започвайки от това, че мандатите, общо взето, трябва да са по-кратки, за да могат политиците да се сменят. Всички изборни постове трябва да бъдат с ограничени до не повече от два мандата.

#Лех Валенса #Валенса #мигранти #бежанци #имигранти #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници