Бокова: Всяко дете има право на образование

Бокова: Всяко дете има право на образование
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Глобалната инициатива за образование засяга пряко правата на човека. С тези думи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откри конференция на високо ниво за устойчиво развитие под надслов #Образованието първо, което се състоя в централата на ООН в Ню Йорк, предаде БГНЕС.

”Всяко дете трябва да живее в обстановка на достойнство в целия свят. Затова ни е необходима подкрепа и преди всичко финансовата такава”, каза Бокова.

Съпругата на генералния секретар на ООН Бан Сън Тен произнесе приветствие от името на Бан Ки Мун и подчерта, че това е първата сесия за глобалната инициатива за устойчиво развитие, в която всички страни-членки на ООН са се обединили относно основния приоритет за цял свят – образованието.

„За това може да се каже смело, че образованието е основа на мира. Децата не трябва да се лишават от това право. Все още в света има 59 милиона деца, които не ходят на училище, а недостатъчно грамотните са милиарди. Именно заради това трябва да се постави инициативата – образование за всички възрасти. Нека всеки да работи за всички народи“, призова Бан Сън Тен.

Първата дама на Китай Пън Лиюан, която е специален представител на ЮНЕСКО, припомни, че нейният баща е открил училище в своето село за всички неграмотни от региона и по този начин много жени са ограмотили и себе си, и своите деца

„Аз знам добре какво е да се живее без образование и сама се възползвах от резултата на образованието и от този прогрес, и станах професор по музика в Китайската консерватория“, каза Пън Лиюан.

Президентът на Република Корея Пак Гън-Хе отбеляза, че образованието е инструмент за преобразуване на света и именно затова тази теза е приета в дневния ред на устойчивото развитие. „Образованието да бъде сила за изменение на света към по-добър. Корея отдавна поставя образованието на първо място“, подчерта г-жа Пак.

#ООН #ЮНЕСКО #Ирина Бокова #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници