Москов: В здравната каса няма дефицит

Москов: В здравната каса няма дефицит
A A+ A++ A

Здравната каса няма дефицит, категоричен е министърът на здравеопазването Петър Москов. “Към момента е на 68% изпълнение на бюджета си", посочи той при откриването на нов линеен ускорител в болница “Св. Ив. Рилски”.

“Днес сме се събрали, за да покажем нещо хубаво и добро, а не да мрънкаме какво няма, защото това го нямаше до вчера. От днес обаче го има и то ще бъде финансирано и от държавата, и от касата”, каза Москов, цитиран от БГНЕС.

“Ако има други въпроси, свързани с това как някой разбойник обяснява къде има дефицит, тези дефицити ще спрат и ще бъдат насочени там, където българските пациенти имат нужда от тях за такава апаратура, която има модерно, качествено и бързо лечение”, заяви Москов.

"Това е много повече от кибер нож, защото ако през ножа минават по 4 пациента дневно, то линейният ускорител може да бъде използван при 15-16 пациенти дневно", коментира премиерът Бойко Борисов. По думите му харчим пари за какво ли не, по какви ли не програми, за какви ли не неща. "Никой не може да ме убеди, че има по-ценно от здравето", посочи Борисов.

"В този апарат, с това лечение, връща човек обратно и на работа и в обществото, и пази Боже този, който е закъсал цялото му семейство е в недобра форма за работа. С една дума ако за това нещо се дават пари, те се мултиплицират след това в здраве и работа и пари за държавата", допълни Бойко Борисов.

Премиерът е убеден, че здравната каса и Министерството на здравеопазването ще намерят начин да се финансира този линеен ускорител. Според него е оправдано дори да се дадат допълнително пари, за да няма опашки от онкоболни, които да чакат за лечение. Борисов допълни, че само преди няколко седмици във Велико Търново, Плевен, Варна, Пловдив са били внесени за над 220 млн. през годината апаратура.

От началото на ноември министърът на здравеопазването е заявил пред премиера, че част от реформата e да няма чакащи онкопациенти.

Попитан дали ще има достатъчно пари за заплати за военните и полицаите до края на годината, Борисов посочи, че обещаното от предишното управление увеличение било незаконно, защото не показвало откъде ще се вземат допълнителните пари. Той подчерта, че се събират много повече пари от контрабандистите и от приходните агенции, с които ще се покрият тези разлики.

“Възложил съм дефицитът да е на 2%. Ако не излезе сметката, разбира се, няма да ги оставим без заплати, ще работим тогава върху бюджета. Финансовият министър прави своите разчети сега и ще ми ги представи след това, ще се представят и на коалиционните партньори и тогава ще се прецени какво да се прави, защото сме поели и други ангажименти”, посочи той, имайки предвид увеличението на заплатата на учителите и коледните бонуси за пенсионерите. 

#дефицит #Петър Москов #линеен ускорител #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"