Обратно към пълната версия на статията »

„Макро Уоч“: Рискът от рецесия е много висок

„Макро Уоч“: Рискът от рецесия е много висок
Негативните сценарии за европейската икономика стават все по-вероятни и това изисква незабавен и решителен реформаторски отговор от страна на българското правителство. Около това мнение се обединиха икономически и финансови специалисти от Институт "Отворе
A A+ A++ A

Рискът от рецесия на икономиката на България е много висок заради започналата рецесия в Еврозоната.

Около това мнение се обединиха независимите икономисти от групата „Макро Уоч" по време на дискусията „Състояние на икономиката 2012" в неделя.

„Макро Уоч" е инициатива на Институт „Отворено общество", започнала през 2007 г. с цел периодично да анализира икономическата ситуация и рисковете пред страната.

Според някои икономисти рискът от рецесия е много висок и носи съответните заплахи за националния бюджет, предаде БГНЕС.

В тази среда водещо трябва да е благоразумието в икономическата политика заедно с ефективността на мерките за растеж. Контролът върху разходите е задължителен, но не бива да се ограничава само до рязане на капиталови разходи.

Някои специалисти все пак са оптимисти и очакват известен растеж на икономиката, но потвърждават голямата несигурност в средата, която се отразява и в несигурност на прогнозите.

Техният съвет е за благоразумна икономическа политика, особено по отношение на дългосрочни фактори като образование, инфраструктура, институции, съдебна система и иновации.

Данните за износа и промишлеността в България през януари доказват връзката между икономиките на България и страните от Еврозоната, където рецесията вече е започнала.

Освен това, рисковете от ново обостряне на дълговата криза в еврозоната и по-нататъшен ръст на цените на петрола остават високи, а тяхното материализиране може допълнително да забави растежа ни, смятат икономистите от „Макро Уоч".

Те посочвар, че Министерството на финансите трябва да изготви и публикува план за действие по отношение на бюджета при негативен сценарий тази година, да устои на натиска за предизборно харчене и да подсигури достатъчно отрано ресурсът за предстоящите дългови плащания и покриване на дефицита.

Според икономистите нетната дългова позиция (дълг минус фискални резерви) на правителството продължава да се влошава, което трябва да спре възможно по-скоро, тъй като страната не може да поеме по-високи нива на дългове без да се навреди на стабилността.

Големите еднократни плащания по дълга, като плащането през януари 2013 г., са риск и е добре в бъдеще подобни струпвания на плащания да се избягват.

Дългът на държавните компании също е риск, който не бива да се пренебрегва, а трябва да се следи, включително чрез създаване на общ регистър на този дълг.

Нуждата от набирането на големи количества нов държавен дълг в момента за пореден път припомня нуждата от мерки поне за балансиране на бюджета, отбелязват от „Макро Уоч".

Икономистите подчертават, че бавните и проблемни процедури по несъстоятелност и събиране на вземания трябва да бъдат модернизирани, защото се превръщат във все по-остър проблем за бизнеса.

#дълг #дефицит #бюджет #Институт „Отворено общество" #еврозона #България #рецесия