Плевнелиев се закле като президент на България

19 януари 2012, четвъртък / 10:07;
Плевнелиев се закле като президент на България
Избраният за президент на България Росен Плевнелиев и за вицепрезидент Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание. Снимка: БГНЕС

В 10.05 в четвъртък, 19 януари, новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание.

След това Плевнелиев целуна кръста в ръката на главата на Българската православна църква патриарх Максим и подписа клетвения лист.

На церемонията присъстваха президентът Георги Първанов, който приключва втория си мандат, премиерът Бойко Борисов и министрите, както и главата на Българската православна църква патриарх Максим.

Преди това председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете решението на ЦИК, с което Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на страната.

В неделя е церемонията по сдаването на властта от досегашния държавен глава Георги Първанов и приемането на поста от Росен Плевнелиев. На 22 януари Плевнелиев ще приеме строя пред Паметника на Незнайния войн.

Росен Плевнелиев е четвъртият демократично избран президент на Република България.