Обратно към пълната версия на статията »

Станишев: Няма светлина в тунела на кризата

Станишев: Няма светлина в тунела на кризата
Според Станишев вече 2 години и половина лидерите на Европейския съвет действат с огромно закъснение и с половинчати мерки, което води до разрастване на паниката на пазарите. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев не вижда светлина в края на тунела на кризата, обхванала Европа.

„Имам притеснения за подхода, който беше избран от Европейския съвет. Това, което е предписано, е продължение на политиката, която се води в Европа, и резултатите са налице, защото нито финансовата криза се смекчи, нито има икономически растеж, няма светлина в тунела“, коментира Станишев в неделя пред БНР решението на европейските лидери да създадат нов фискален съюз.

„Когато пробие водата дига и стане наводнение, първо се запушва дупката с всички средства, а след това се пристъпва към реконструкция на дигата. Европа в момента предлага първо реконструкция на дигата, без да е запушена дупката“, обясни той.

Според бившия министър-председател, за да се излезе от кризата, са нужни действително решителни мерки, защото 2 години и половина лидерите на Европейския съвет действат с огромно закъснение и с половинчати мерки, което води до разрастване на паниката на пазарите и засилване на спекулативния натиск върху всяка една отделна държава.

Мерките, които ПЕС предлага за справяне с проблема, са издаване на еврооблигации, което показва, че целият съюз застава зад стабилността на еврото, разширена роля на Европейската централна банка, въвеждане на допълнителни мерки за допълнителни приходи в европейския бюджет и други, уточни Станишев.

Според лидера на БСП причината за кризата е в това, че през 90-те години имаше доминиране на концепция за дерегулация – пазарът е справедлив, той се балансира сам, финансовите системи са отговорни.

„По този начин се стигна до взрива през 2008 г., през есента, когато смесването на добри кредити с лоши доведе до сриване на банковите системи“, отбеляза той.

Станишев подчерта, че никой няма да допусне финансови пазари и агенции да играят играта си на гърба на цели държави и народи.

#Сергей Станишев #ПЕС #БСП #лидер #председател #криза #Европа #Европейския съвет #еврооблигации #Европейската централна банка #евро