217399 статии       |       476 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85968| EUR 1.95583| GBP 2.2621|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Станишев: Няма светлина в тунела на кризата

11 декември 2011, неделя / 12:48; Коментари: 0
Send to Kindle
Станишев: Няма светлина в тунела на кризата
Според Станишев вече 2 години и половина лидерите на Европейския съвет действат с огромно закъснение и с половинчати мерки, което води до разрастване на паниката на пазарите. Снимка: dariknews.bg

Лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев не вижда светлина в края на тунела на кризата, обхванала Европа.

„Имам притеснения за подхода, който беше избран от Европейския съвет. Това, което е предписано, е продължение на политиката, която се води в Европа, и резултатите са налице, защото нито финансовата криза се смекчи, нито има икономически растеж, няма светлина в тунела“, коментира Станишев в неделя пред БНР решението на европейските лидери да създадат нов фискален съюз.

„Когато пробие водата дига и стане наводнение, първо се запушва дупката с всички средства, а след това се пристъпва към реконструкция на дигата. Европа в момента предлага първо реконструкция на дигата, без да е запушена дупката“, обясни той.

Според бившия министър-председател, за да се излезе от кризата, са нужни действително решителни мерки, защото 2 години и половина лидерите на Европейския съвет действат с огромно закъснение и с половинчати мерки, което води до разрастване на паниката на пазарите и засилване на спекулативния натиск върху всяка една отделна държава.

Мерките, които ПЕС предлага за справяне с проблема, са издаване на еврооблигации, което показва, че целият съюз застава зад стабилността на еврото, разширена роля на Европейската централна банка, въвеждане на допълнителни мерки за допълнителни приходи в европейския бюджет и други, уточни Станишев.

Според лидера на БСП причината за кризата е в това, че през 90-те години имаше доминиране на концепция за дерегулация – пазарът е справедлив, той се балансира сам, финансовите системи са отговорни.

„По този начин се стигна до взрива през 2008 г., през есента, когато смесването на добри кредити с лоши доведе до сриване на банковите системи“, отбеляза той.

Станишев подчерта, че никой няма да допусне финансови пазари и агенции да играят играта си на гърба на цели държави и народи.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: