От АПИ предупреждават за усложнения по пътищата в следобедните часове

От АПИ предупреждават за усложнения по пътищата в следобедните часове
Източник: www.novinite.bg
A A+ A++ A

Засега пътната обстановка е спокойна, всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, но се очаква в следобедните часове рязко да се променят условията. Това казаха на пресконференция в Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ председателят на Управителния съвет на агенцията инж. Дончо Атанасов и началникът на отдел "Пътна полиция" в ГДНП комисар Бойко Рановски, съобщава БТА.

В момента има слаби снеговалежи и дъжд в област Видин, Монтана и Перник. Осигурени са над 3000 почистващи машини, които ще обработват републиканската пътна мрежа. Атанасов припомни, че според прогнозите на БАН днес ще започнат дъждове от запад на изток, които постепенно ще се обръщат в следобедните часове на сняг, ще навлиза голям средиземноморски циклон със силни ветрове между 15 и 25 секунди в час, очакват се сериозни навявания и образуване на преспи, особено в Североизточна Българиям, пише 24 часа.

При образуването на големи снежни преспи се предвижда в тъмната част на денонощието в третокласната пътна мрежа да се затварят част от пътищата за всички моторни превозни средства. Ще се вземат допълнително мерки за участъците, които ще бъдат затваряни, за да не се допускат автомобили, които да остават в преспите. Имам апел на водачите на моторни превозни средства да не навлизат в такива участъци, заяви инж. Дончо Атанасов. По думите му от АПИ очакват да се мине през всички най-неприятни метеорологични изненади - дъжд, поледици, снегонавявания, висока скорост на вятъра, образуване на преспи и поради тази причина са взети всички превантивни мерки. От АПИ предупредиха, че ефективността на химикалите, които се използват за обработка на пътищата, при температури над минус десет градуса намалява, а температурите, които са очакват през следващите няколко дни, са изключително ниски - над минус 20 градуса. При покачването на температурите тези химикали ще сработят, допълни инж. Дончо Атанасов.

Началникът на отдел "Пътна полиция" при ГДНП комисар Бойко Рановски съобщи, че са мобилизирани максимален брой пътни полицаи, които при получаване на информация от АПИ за влошаване на пътната обстановка и необходимост от затваряне на пътни участъци, максимално бързо да реагират и преустановят навлизането на МПС в тези участъци, за да може почистващата техника да бъде подпомогната. След затваряне на определен участък, се изисква необходимото време патрулите да пристигнат и реално да затворят участъка, така че нека гражданите да се съобразяват с указанията на контролните органи и да не навлизат в участъци, в които има преспи и навявания, призова Рановски.

Той посъветва хората да изчакват на бензиностанции или в населените места, тъй като в останалите части могат да изпаднат в трудни ситуации. От АПИ и от МВР отново призоваха при възможност гражданите да не пътуват в Североизточна България, а ако тръгнат на път, да се осведомят предварително за пътната обстановка.


#ГДНП #Бойко Рановски #поледици #АПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници