Русия, БСП и "Шалом" срещу Луковмарш

Русия, БСП и "Шалом" срещу Луковмарш
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия изпрати протестна нота до българското външно министерство, с настояване да не се позволява провеждането на Луковмарш в събота.

"Разчитаме, че българските власти ще проявят политическа отговорност и ще възпрепятстват провеждането на това неонацистко шествие", заяви представителят по въпросите на човешките права, демокрацията и върховенството на закона във воншното минисетрство на Русия Константин Долгов.

Руската позиция е, че особено възмущение предизвиква, че маршът ще се проведе в навечерието на честването на 70 г. от победата над фашизма.

Депутатите от БСП - София също настояват чрез изпратена декларация до кмета на столицата Йорданка Фандъкова да забрани шествието "Луковмарш".

"Фигурата на ген. Христо Луков сама по себе си е спорна, както и отбелязването на събитието. Неоспорим, обаче е фактът, че шествието ежегодно се използва за публично демонстриране на нацистка символика, отправят се призиви за религиозна и етническа омраза", пише в декларацията на социалистите.

И организацията на евреите в България „Шалом” се противопостави на провеждането на Луковмарш.

«Провеждането на такава демонстрация на неонацистки и ксенофобски идеи, с униформи, нацистки символи и запалени факли не само ще провокира прояви на омраза, етническо, религиозно и расово противопоставяне, но и създава негативен образ на България, като държава, допускаща проява, която пропагандира делото на човек, изповядвал нацистка идеология и активно е прилагал изпълнението на антиеврейските закони в страната ни по време на Втората световна война, се казва в позиция на „Шалом“.

Луковмарш е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, което от 2003 г. ежегодно се провежда през февруари в София. Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони, генерал Луков поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх. Той е спорна личност в българската история. Поради това различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

 

#БСП #Русия #Шалом #Луковмарш #Христо Луков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници