Европа не е безпомощен инвалид, сама ще реши за „Хизбула“

Европа не е безпомощен инвалид, сама ще реши за „Хизбула“
A A+ A++ A

Навърши се една година от атентата на летище Сарафово в Бургас, а в четвъртък страните от Европейския съюз отново ще обсъждат възможността въоръженото крило на ливанското движение „Хизбула“ да бъде включено в списъка на терористичните организации.

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс отново настоя за категорична позиция на ЕС и включване на ливанското радикално движение в „черния списък“. Време е Стара Европа да покаже на САЩ, че не е безпомощен инвалид, а сериозна общност, която може сама да преценява приоритетите си. Както и че е предвидим партньор.

Ако доказателствата срещу „Хизбула“ за организацията на атената в Бургас са налице, ЕС има компетентни институции, които ще решат да влезе в списъка на терористичните организации. Но не защото Големия брат ни съветва, а защото тероризмът е съвременната чума и сателитите му не бива да се толерират.

В ЕС трудно се постига съгласие по важни въпроси. Така беше с бюджета на общността за тази година, така ще бъде и с „Хизбула“. Великобритания предложи ливанската групировка да бъде включена в списъка още през май т. г. Британското правителство обяви, че доказателствата за отговорността за атентата в Бургас са несъмнени, освен това изтъкна, че „Хизбула“ участва активно в сирийския конфликт на страната на президента Башар Асад. Позицията на Лондон бе подкрепена от Холандия.

На противоположната страна са Австрия, Чехия, Ирландия, Малта и Словакия. Те изразяват резерви към доказателствата и искат по-сериозни аргументи. Досега, освен „обосновани предположения“, не са предоставени публично доказателства за ролята на „Хизбула“ в атентата на летище Сарафово. Ливанското движение отрича да е замесено в атентата, при който бяха убити петима израелци и българският им шофьор.

Правителствата на Австрия, Чехия, Ирландия, Малта и Словакия смятат също, че включването на „Хизбула“ в „черния списък“ може да дестабилизира Ливан, където тази партия играе ключова политическа роля. А това несъмнено ще се отрази на целия Близък изток.

За да се стигне до решение, всички 28 страни членки трябва да са единодушни. Това едва ли ще стане, защото страните от ЕС ясно са показали, че не обичат компромисите и собствените интереси са им далеч по-важни от тези на общността. Докато е така и липсва единна твърда позиция по важни международни проблеми, ще ни съветват.

От България се очакват резултати от разследването и министър Цветлин Йовчев заяви, че ще представи такива. Нашето участие е дотук. Това не е нашият конфликт, защото вярвам, че Бургас по някаква случайност е избран за място на този атентат и външната ни политика нито към Израел, нито към страните, износители на тероризъм, предполага подобно събитие.

Едва ли някой от ЕС ще си позволи да съветва Обама как да постъпи с Едуард Сноудън например.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници