Всеки трети българин е слабо информиран за ядрената енергетика, всеки пети не знае нищо

Всеки трети българин е слабо информиран за ядрената енергетика, всеки пети не знае нищо
Само 7 на сто от участвалите в ноемврийското изследване на НЦИОМ оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Само 7 на сто от участвалите в ноемврийското изследване на НЦИОМ оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата.

Това показват данни от проучването, направено между 1 и 7 ноември сред 1000 души.

38 на сто определят информираността си по въпросите за ядрената енергетика като средна и посочват, че понякога попадат на информация по темата. По-често така отговарят хората с висше образование и от домакинства със средни и високи доходи.

36 на сто определят информираността си в тази област като слаба. Това са предимно младежи до 29 години, хора с основно образование, респонденти от домакинствата с най-ниски доходи.

19 на сто от интервюираните, предимно бедните, жителите на селата и ромите, оценяват информираността си по въпроса като „никаква“.

От хората, които биха участвали в референдума, 62.5% твърдят, че ще гласуват „за“ развитието на ядрената енергетика, а 37.5% - „против“.

През април 2012 г., когато формулировката на въпроса включваше конкретно АЕЦ „Белене“, „за“ изграждането й заявиха, че ще гласуват 57 на сто, а „против“ – 43%.

От НЦИОМ уточняват, че следят обществените нагласи и ще коментират готовността на българите за участие в референдума.

Привържениците на развитието на ядрената енергетика са повече от противниците й сред хората, които се възприемат като информирани по въпроса.

Най-малка е разликата между мненията „за“ и „против“ развитието на ядрената енергетика при тези, които са „средно информирани“ по темата. Сред неинформираните привържениците и противниците на развитието на ядрената енергетика са с равни дялове.

#АЕЦ „Белене“ #ядрена енергетика #референдум #НЦИОМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници