Защо София попадна в класация за най-задръстени градове?

Защо София попадна в класация за най-задръстени градове?
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

София е в топ 100 на градовете с най-големи задръствания. На 83-то място се наредихме в световна класация сред 189 населени места, информира Нова телевизия.

В задръствания прекарваме средно по 38 минути на ден, или общо 144 часа на година. Повече време се губи вечер – тогава пътуването е с 66% по-дълго от нормалното. Благодарение на тези цифри София за първи път попада в топ 100 на световна класация за градове с най-големи задръствания.

Една от основните причини за това е увеличаването на броя на автомобилите. По данни на КАТ новорегистрираните коли на ден са повече от 400. На година достигат вече 14 000. За сравнение преди години броят им е бил около 9000.

„Урбанизацията е световен процес и той се проявява във всички големи градове. София не прави изключение. Колите се увеличават. В същото време по данни на Евростат София е на много добро място в Европа по отношение на използването на градския транспорт. В челната петица сме заедно с градове като Мадрид и Хелзинки. Продължаваме политиката по обновяването му, както и по строителството на метрото, така че все повече хората да го използват”, коментиразам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Работи се активно по доизграждането на околовръстния път на София, който ще изнесе голяма част от трафика от центъра на града. Паралелно с това продължава и работата по ринговите булеварди, уточни Крусев.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници