Два нови случая на морбили в Пловдивско, заразените станаха 42

Два нови случая на морбили в Пловдивско, заразените станаха 42
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Два нови случая на морбили са регистрирани днес в Пловдив. Това съобщи за Фокус д-р Моника Троянчева от Районната здравна инспекция (РЗИ) - Пловдив. Тя обясни, че ситуацията се променя динамично, всички случаи се проучват специално и се дават противоепидемични съвети, предаде iNews.bg.

Д-р Троянчева не крие безпокойството си, че заразата се е пренесла в още 8 общини извън Пловдив. 21 от случаите са в град Пловдив, 4 са в община Родопи, 6 са регистрирани в община Садово, 2 – в Кричим, по 1 случай има в община Марица и в община Брезово, по 3 случая – в община Раковски и в община Стамболийски, както и един в Калояново.

Очаква се днес справката да бъде актуализирана. От инспекцията се стремят да дават актуална информация за гражданите. Според данните, с които разполага, до 10 април са регистрирани общо 42 случая на морбили, от които лабораторно са потвърдени 21, 2 проби са отрицателни, един пациент е с променена диагноза - "рубеола”, а за 18 случая се чакат все още резултатите.

"Повечето от децата с пропусната имунизация срещу морбили в кв. "Столипиново" в Пловдив вече са ваксинирани. Няма опасност от епидемичен взрив на заразното заболяване", твърди пък кметът на район "Източен" в Пловдив Николай Чунчуков, цитиран от Фокус. Той обясни, че някои от децата в квартала не са в България и това е причината да не бъдат обхванати от ваксината. "Обстановката в района е спокойна. Фактът, че само 100 от общо около 9800 деца не бяха преминали през ваксина срещу морбили, говори достатъчно. Не очаквам заболяването да разшири границите си тук", уверява той.

Кметът припомня, че инкубационният период на морбили е 30 дни, а личните лекари са поели като ангажимент бързо да издирят неимунизираните деца и да ги ваксинират срещу опасната шарка. Във връзка с първия смъртен случай в резултат на морбили в България при 10-месечно бебе от ромския кв. "Столипиново" в Пловдив, Чунчуков каза, че детето е било на възраст, която не позволява имунизация. "Първата ваксина се поставя на 13-месечна възраст. В конкретния случай мoже да се окаже, че майката не е преминала през ваксина, защото до 12-13-месечна възраст детето изгражда имунитет чрез майката", смята кметът.

От РЗИ не пожелаха да коментират точния брой на имунизираните деца от квартал "Столипиново", но съобщиха, че до момента, по изпълнение на предписание са имунизирани срещу морбили над 110 деца и възрастни в Пловдив и областта.  

#Пловдив #Моника Троянчева #морбили #РЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници