Търновка спаси трима тежко болни пациенти

Търновка спаси трима тежко болни пациенти
pixabay.com
A A+ A++ A

62-годишна жена от Велико Търново стана донор и спаси трима тежко болни пациенти. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. В четвъртък възрастната жена, която е била пациент на болницата, е изпаднала в мозъчна смърт вследствие на тежък вътремозъчен кръвоизлив – мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, близките са взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти. Възрастната дена е трети случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и втори реализиран донор.

Екип на УМБАЛ „Света Екатерина“ е взел донора, за извършване на експлантация на сърцето и бъбреците на 62-годишната жена. Сърцето на донора бе трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“ на млада жена в критично състояние със спешна нужда от трансплантация, а бъбреците – в УБ „Лозенец“. Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение и в частност на д-р Ваня Лъчезарова – координатор по донорството. Тя получи разрешение от роднините частица от близката им да продължи да живее и след смъртта.

Към момента на втората донорска ситуация във Велико Търново за 2017 година, чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас (потенциални реципиенти) са 1021. От тях 26 са нуждаещите се от сърце, а 995 от трансплантация на бъбрек. От началото на 2016 г. заради хуманността и смелостта на близките на донорите, професионализма на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи в стационарите, в това число и МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, упорството на трансплантационните екипи, ангажираността на екипите на Спешна помощ и Изпълнителната агенция по трансплантация, смъртта е дала шанс за живот за 10 души, като са извършени 6 бъбречни трансплантации, 1 трансплантация на сърце и 3 чернодробни трансплантации.

#Велико Търново #донор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници