Споразумението за торентите няма да промени нищо, според Трайков

Споразумението за торентите няма да промени нищо, според Трайков
„Този документ създава ангажименти по-скоро на останалите държави, които го подписват, отколкото на България“, смята Трайков. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Споразумението ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането) няма да промени нищо в България, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Ако ме питате за личното ми мнение аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока“, заяви министър Трайков, цитиран от БГНЕС.

Чрез това споразумение доставчиците на интернет могат да бъдат задължени да следят абонатите си за пиратство.

Споразумението беше подписано миналата седмица в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и България.

Не го подписаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия. Стана ясно, че ангажирането на страната ни да постави интернет под контрол мина незабелязано.

„На практика ние се оказваме между страните, които са най-добре отговарящи на тези постановки“, продължи Трайков.

„Този документ създава ангажименти по-скоро на останалите държави, които го подписват, отколкото на България“, смята той.

„Важно е да се знае следното: подписването на споразумението АСТА от българския посланик в Токио по никакъв начин не предопределя липсата на дебат“, отбеляза министърът.

„До ратифицирането му се предвижда такава дискусия, а споразумението може да бъде ратифицирано, може и да не бъде“, не беше съвсем сигурен Трайков.

„Ако се случи, тогава престои да бъдат създадени конкретни текстове, които да вкарат тези постановки в нашето законодателство“, добави той.

„В процеса на работа по този документ се оказа, че нашето законодателство е едно от тези, които в най-голяма степен се доближават въобще до изискванията“, посочи още Трайков.

„Когато се регулират правата на интелектуалната собственост в киното, в музиката, там индустрията, която създава по-строгите правила, е длъжник на обществото“, каза той.

„Непродуктивно и безсмислено е според мен да искаш да ти се платят 50 евро за нещо, което човек може да намери безплатно, отколкото да приемеш по-реалистичен подход и да искаш да ти се плати 1 евро, което повечето хора биха платили“, смята министърът.

„И вече имаме успешни примери в тази посока. Всичко това трябва да стане предмет на тематизиране не само в България, но и в ЕП“, заключи той и отбеляза, че е говорил с евродепутати, чиито позиции по въпроса били „изключително нееднозначни“.

(Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането).

#Трайчо Трайков #Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #ACTA #споразумение #интелектуална собственост #България #законодателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »