217505 статии       |       477 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.8761| EUR 1.95583| GBP 2.25721|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Старейшина внесе искане Графа да се преименува на "Свободна Украйна"

14 март 2022, понеделник / 15:45; Коментари: 0
Send to Kindle
Старейшина внесе искане Графа да се преименува на "Свободна Украйна"

Общинският съветник Методи Лалов има идея за преименуването на емблематичната за София улица "Граф Иггнатиев" на "Свободна крайна". Ето ги и мотивите му:

Предложих Столичният общински съвет да преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна"

Мотивите ми и целия доклад можете да прочетете тук:

"ДО СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ЧРЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Д О К Л А Д

от

Методи Орлинов Лалов –

общински съветник в Столичния общински съвет

Относно: Преименуване на ул. „Граф Игнатиев“ на ул. „Свободна Украйна“

Правно основание: Чл. 33, ал. 1, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА); чл. 69, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на СОС (ПОДСОС); чл. 6, ал. 1, т. 2, вр. чл. 4, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община (НИПООППППХЕТСО)

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Една от емблематични за столицата и за България улици носи името на граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Цариград, Османска империя. Същият обаче като изразител на руските имперски интереси е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България. Има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостола на свободата да бъде съден от специален съд, в определянето на чиито състав участва лично. Граф Игнатиев работи за саботиране на решенията на Цариградската конференция (23 декември 1876 г. – 20 януари 1877 г.), на която Великите сили постигат съгласие новата българска държава да има територия, която в голяма степен съвпада с границите на Българската екзархия. Така, в резултат на дипломатическите совалки на граф Игнатиев и на тайните договорки между Русия и Австро-Унгария, Македония, Родопите, Тракия и Беломорието остават още десетки години в пределите на Османската империя – до 1912 г.

Обозначаването на тази важна за българите улица с името на човек, работил против интересите на България и отговорен за обесването на Васил Левски, представлява тежко оскърбление за българския народ. Затова и за да бъде възстановена историческата справедливост и достойнството на българските граждани предлагам ул. „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана. В контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи занапред наименованието „Свободна Украйна“.

Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие (КОКНКМ) следва да съгласува предложението ми за преименуване със съответната общинска администрация по местонахождение на обекта, на основание чл. 7, ал. 2 от НИПООППППХЕТСО. Независимо от това съм изпратил искане за съгласуване до кмета на район „Средец“, което ще представя на вниманието на общинските съветници при обсъждането на доклада в комисиите на СОС.

Приложения:

Писмо изх. № 07-00-250-[1]/09.03.2022 г. на „Географска информационна система – София“ ЕООД, съдържащо посочване на осевите точки на ул. „Граф Игнатиев“ – от о.т. 150, м. “Зони Г-Центъра” до о.т. 118, м. “ГГЦ-Зони Г8 и Г10”;

Извадка от цифровия модел на система „СОФКАР“ на „Географска информационна система – София“ ЕООД за ул. „Граф Игнатиев“ – схема от Кадастралната карта и от действащия регулационен план;

Становище на „Географска информационна система – София“ ЕООД за липса на друг общински обект с предложеното име;

Проект за решение.

Вносител,

(Методи Лалов – общински съветник)

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: