В бюджетната комисия одобриха увеличение на минималната пенсия

В бюджетната комисия одобриха увеличение на минималната пенсия
A A+ A++ A

В парламентарната комисия по Бюджет и финанси започна второ четене на проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ и този на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ за 2021 година. 

На заседанието беше одобрено предложение на партия „Има такъв народ” минималната пенсия да стане 370 лева.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС предлага добавката от 50 лева за пенсионерите да се вдигне на 100 лева за последните три месеца на 2021 година и да отпадне таванът на пенсиите. Това каза народният представител Деница Сачева. Сега таванът ограничава доходите на 24 500 души, каза Сачева.

Министърът на финансите Асен Василев я попита каква допълнителна помощ да се заложи в проектобюджета за 2022 година. По думите му предложението на ГЕРБ-СДС е популизъм. Сачева посочи, че дотогава ще има редовно правителство, което да вземе съответното решение.

Народният представител от „БСП за България” Румен Гечев допълни, че ако отпадне таванът на пенсиите, трябва да се вдигне и вноската за пенсия. Предложението на ГЕРБ-СДС не беше одобрено с 11 гласа „против” и два гласа „въздържал се”.

Парламентарната комисия не одобри и предложения на ДПС и на „БСП за България” за промени в актуализацията на бюджета на ДОО. Не беше одобрено и предложението към повишените пенсии да има и месечна добавка от 50 лева.

Комисията прие на второ четене промените в бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2021 година.

#пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »