Проф. Темелков: След 3-4 седмици боят и на най-тежките случаи на COVID-19 ще започне да намалява

Проф. Темелков: След 3-4 седмици боят и на най-тежките случаи на COVID-19 ще започне да намалява
БЛС
A A+ A++ A

„Края на третата вълна рано или късно ще дойде. В медицината всяко заболяване има начало и край, за едни успешен, за други не. Това заболяване е свързано с определен процент на смъртност, както всяко друго. Важното е този процент да бъде снижен, колкото може по-бързо”, заяви в ефира на Нова телевизия проф. Атанас Темелков – началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Александровска болница.

В неговото отделение попадат най-тежките случаи, които се усложняват по време на лечебния процес. Заетите легла са между 70-80%. Според Темелков броят на тези случаи ще започне да намалява най-малко след три-четири седмици. Тогава ще може да се говори и за овладяване на процеса.

„В интензивните отделения пациентите се лекуват с кислородолечение или с изкуствено-белодробна вентилация. Това е втората фаза за запазване на живота на пациента, колкото можем по-дълго. Ако нямаме респиратор, няма как да помогнем на пациента. Имаме достатъчно в момента. Прилагаме „Ремдесивир” и  „Ивермектин”, те помагат, когато се прилагат навреме. Достигнем ли до изкуствена вентилация, приложението на тези препарати губи своя смисъл”, обясни проф. Темелков. Той препоръча след преболедуване на COVID-19 да приемаме витамин C.

 

#covid-19 #болест #лечение #медикаменти #преболедуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »