10 храни за здрава коса

10 храни за здрава коса
A A+ A++ A

За здравата коса не е най-важно с какво ще я намажете, а и какво ядете.

Колкото и добри да са вашите шампоан и балсам, те няма да направят косата ви идеална, ако разчитате само на тях. Може би някои от вас са забелязали, че времето, прекарано в кухнята, се отразява по-добре на косата, от времето, прекарано под душа.

Да обърнем внимание, че в магазините вече се продават най-различни препарати, предназначени да подсилват косата. Лекарите ще ви посъветват, ако можете, да си набавяте всички необходими минерали и витамини от храната, а не чрез хранителни добавки. Понякога добавката може и да е опасна като витамин А например, който е свързан и с косопад.

  1. Сьомга – отново я споменаваме с полезните й качества – високо съдържание на омега-3 мастни киселини, високо съдържание на белтъчини, вит. В12 и желязо.
  2. Тъмнозелени зеленчуци – Попай морякът не е ял спанак за здрава коса, но спанакът определено би му помогнал. Спанак, броколи и други съдържат вит А и С, необходими за производството на себум – естествения балсам за косата.
  3. Боб – да, боб, колкото и да е странно – белтъчини за растежа на косата, а също желязо, цинк и биотин.
  4. Ядки – бразилските ядки са едни от най-добрите източници на селен, необходим за скалпа. Но не подценявайте и кашуто, и бадемите – добър източник на цинк.
  5. Пилешко и пуешко месо – като добър източник на белтъчини, при недостиг на които косата изтънява, цъфти и цветът й се променя.
  6. Яйца – също заради белтъчините, но и заради биотин и вит. В 12.
  7. Пълнозърнести продукти – под формата на хляб или закуска, за необходимата доза цинк, желязо и витамини от групата В.
  8. Стриди – не са често в българското меню, но сигурно сте ги чували, защото са известни с ефекта си на афродизиаци. Както за любовта, така и за здравето на косата, тайната се крие в цинка, който съдържат.
  9. Нискомаслени млечни продукти – нискомаслено прясно и кисело мляко като източник на калций, така необходим за растежа на косата. Съдържат също суроватка и казеин – два висококачествени белтъка.
  10. Моркови – отличен  източник на вит. А за здрав скалп, както и за добро зрение.

И като цяло можем да обобщим, че разнообразното и добре балансираното хранене е най-доброто за здравата коса и красотата. Ограничаващите диети с цел отслабване често довеждат до косопад.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници