Тежки боеве край Донецк, петима са загинали

Тежки боеве край Донецк, петима са загинали
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Проруските сепаратисти и правителствената армия водят тежки боеве в района на Донецк. Четирима цивилни и един военнослужещ са загинали от артилерийски обстрел, предаде Ройтерс.

Часове след като сепаратистите обещаха да изтеглят останалото си тежко въоръжение фронтовата линия, те са обстрелвали района на Авдеевка с гаубици и миномети, твърди украинската агенция УНИАН.

Армията и сепаратисти те си разменят обвинения за обстрела.

Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са заявили, че нито една от двете страни не е изтеглила тежкото си въоръжение от зоната на конфликта.

Руският външен министър Сергей Лавров призова украинското правителство да изтегли войските си от село Широкино край южния украински град Мариупол и да започне диалог със сепаратистите.

Лавров направи призива в телефонни разговори с колегите си от Украйна, Германия и САЩ.

На 16 юли украинският президент Петро Порошенко внесе във Върховната рада законопроект за промени в конституцията за децентрализация на страната, според които Донецката и Луганската област ще получат особен статут.
Трудното решение Порошенко взе по време на визитата на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в Киев.

Москва приветства решението на Порошенко и обяви, че винаги е била готова да използва влиянието си върху ДНР и ЛНР за регулиране на конфликта, но Западът трябва да повлияе върху Киев.

#Донецк #Украйна #Сергей Лавров #Лавров #Петро Порошенко #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници