Приятел на Никола Вапцаров навърши 101 години

Приятел на Никола Вапцаров навърши 101 години
Александър Николов Снимка: bTV
A A+ A++ A

Съратникът на поета Никола Вапцаров - Александър Николов, от Пловдив навърши 101 години.

Съвременникът и приятел на Вапцаров има труден, но интересен живот. Николов е категоричен: „101 години не стигат, за да се наживее човек истински”, сподели той пред Би Ти Ви.

Александър Николов е преживял две смъртни присъди преди 9-ти септември 1944 година. Първият път го спасява фактът, че няма 18 години. Арестуват го в казармата заради влечението му към комунистическите идеи. В последния момент майка му го спасява от разстрел като доказва, че е непълнолетен.

Той бил призован в армията на Царство България година по-рано от обичайното: „И в казармата не ми харесаха идеите и ме осъдиха на 8 години и 4 месеца като непълнолетен... Една година ме бяха вземали по-рано на служба...”.

В затвора през 1935 година Александър за първи път чува името на Никола Вапцаров – прочита негово писмо, написано по повод уволнението на поета от Военноморското училище.

Три години по-късно двама се запознават лично в хор „Гоце Делчев”. Александър разказва, че не би се отказал от миналото си.

„Не. Аз се гордея, че съм минал по тоя път! За обществото съм си дал младостта. Аз се гордея с това! А, не като гледам сега: сядат, пият, пушат, без да мислят.. без да мислят! Това не са хора вече!”, оплаква се столетникът.

#Александър Николов #Николов #Никола Вапцаров #Вапцаров #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници