Пчелите измират заради глобалното затопляне, сочи изследване

Пчелите измират заради глобалното затопляне, сочи изследване
снимка: facebook.com/dasWebweib
A A+ A++ A

Глобалното затопляне свива терените, където живеят пчелите в Северна Америка и Европа, като насекомите напускат най-южните и горещи части на хабитата си, но не успяват да се преместят на север, където климатът е по-хладен.

Насекомите са се отказали от около 300 км от южния край на регионите, които са обитавали и на двата континента. Това посочат авторите на изследване от университетите на Отава и Върмонт. Те са използвали данни от 1901 г. до 2010 г. за 67 вида земни пчели, предаде БТА.

Учените не са открили доказателства причините за това да са използването на пестициди или разрушаването на хабитата им. Налага се идеята, че причината са покачващите се температури, особено след началото на ускоряването на глобалното затопляне през 70-те години на миналия век. 

Рязкото намаляване на земните пчели в континентален мащаб застрашава сигурността на селскостопанските култури и тяхната икономическа устойчивост. Земните пчели опрашват много растения, които служат за храна не само на хората, но и на дивите животни.

#глобално затопляне #пчели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници