Българският кораб „Сахалин“ на търг в Хонконг заради дългове

Българският кораб „Сахалин“ на търг в Хонконг заради дългове
По данни на „Българската морска медийна група“ ООД корабът е собственост на Seaforce Marine, регистрирана в Белиз, мениджър на „Сахалин“ е регистрираната в България „Интерфлийт“. Снимка: vesseltracker.com
A A+ A++ A

Съдът в Хонконг обяви за продажба заради дългове задържания български кораб „Сахалин“, на който повече от два месеца бедстват руски и украински моряци.

Корабът „Сахалин“, който плава под флага на Белиз, беше арестуван в Хонконг заради дългове на 22 януари. Повече от два месеца 16-членният екипажа не е получавал необходимото количество гориво, питейна вода и храна, предаде БГНЕС, позовавайки се на зам.-председателя на руския моряшки синдикат Николай Суханов.

След като група руски моряци се обърна за помощ към профсъюза преди седмица, властите на Хонконг предоставят на екипажа продукти и гориво.

Съд в Хонконг е взел решение за продажба на кораба, тъй като българският собственик не се свързва с тях, не отговаря на повикванията, на писмата и телефонните позвънявания.

По данни на „Българската морска медийна група“ ООД корабът е собственост на Seaforce Marine, регистрирана в Белиз, мениджър на „Сахалин“ е регистрираната в България „Интерфлийт“.

В България има регистрирано само едно дружество с подобно име – „Интерфлийт шипмениджмънт“.

Компанията е регистрирана в Бургас и е собственост на Николай Петров Христов. Дружеството е с уставен капитал от 2 лева.

„Сахалин“ – кораб за насипни товари, построен през 1985 г. във Варна, ще бъде предложен за продажба на търг в началото на май, като дотогава компанията собственик ще има възможност да плати дълговете и да прибере кораба.

По думите на руския профсъюзен лидер Николай Суханов приблизителният размер на дълга е около 5,5 млн. щатски долара. В сумата влизат и разходите за обезпечаване на екипажа, заплатите и пристанищното обслужване.

„Ще предложим на моряците да се върнат в родината си, като оставят 6 души екипаж, но засега те се колебаят. След търга дължимите заплати трябва да им се преведат по банкова сметка след 51 дни, но ако останат на борда, ще могат да получат парите наведнъж“, пояснява Николай Суханов.

Голяма част от моряците са от Краснодарския край и към решаването на проблема се е включила южната териториална организация на моряшкия профсъюз, а също инспектор от Международната федерация на транспортните работници (ITF) от Новоросийск.

„В момента моряците са обезпечени с необходимата им храна, вода и гориво и като цяло при тях всичко е наред“, добавя руският профсъюзен лидер.

#Белиз #Николай Суханов #„Интерфлийт шипмениджмънт“ #Николай Петров Христов #търг #дългове #Хонконг #кораб „Сахалин“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници