„Икономист": Измамно е усещането, че в Русия няма драма

„Икономист": Измамно е усещането, че в Русия няма драма
Месец преди встъпването в длъжност на Владимир Путин обаче неговата политическа програма и формата на правителството му остават неясни, което подсказва, че всичко ще продължи постарому с малки изключения. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Месец след преизбирането на Владимир Путин за президент на Русия, твърде малко знаци сигнализират за някаква драма в Москва, отбелязва авторитетното издание „Икономист".

„Протестите, които избухнаха през декември, станаха спорадични, а военнослужещите, които бяха разположени в изборната нощ, отново са върнати в своите казарми. Кремъл запази своето хладнокръвие и не се стигна до насилие, както някои се опасяваха, нито пък направи големи политически отстъпки, както някои се надяваха," констатира анализът, цитиран от „Фокус".

Месец преди встъпването в длъжност на Владимир Путин обаче неговата политическа програма и формата на правителството му остават неясни, което подсказва, че всичко ще продължи постарому с малки изключения.

„Въпреки че протестите отслабват, скритите чувства, които предизвикаха недоволството, подриват основите на политическата система на Кремъл," пише „Икономист" и цитира данни от социологическо проучване на центъра „Левада", според които едва 17% от руснаците искат Владимир Путин да е президент след шест години, а над 40% търсят ново лице.

Недоволството вече излезе отвъд средната класа и големите градове, смята ръководителят на Центъра за стратегически изследвания Михаил Дмитриев, който предсказа зимните протести, а сега провежда проучване сред руснаци, които не са от средната класа.

Данните все още не са публикувани, но вече е ясно, че поддръжниците на Владимир Путин губят мотивация, а решимостта на опонентите му се увеличава.

Руснаците в цялата страна искат да избират собствените си губернатори. В Москва протестите станаха по-локални.

Скорошен протест близо до Червения площад, на който бяха арестувани 85 активисти, беше опит да се отвоюва обратно район от града, завзет от Кремъл.

Протестиращите обещаха да се завърнат и скоро може да започнат да настояват за предсрочни кметски избори в столицата.

Регионализацията на политиката в Русия не е само знак на народен активизъм, но симптом за това, че хората не вярват на политиците и партиите на федерално ниво, казва Михаил Дмитриев.

#„Икономист" #Русия #Владимир Путин #президент на Русия #президент #Кремъл #опозиция #Михаил Дмитриев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници