Ген. секретар на НАТО скастри Лавров за Украйна

Ген. секретар на НАТО скастри Лавров за Украйна
Йенс Столтенберг. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг скастри руския външен министър Сергей Лавров, с довода, че Русия трябва да изтегли всички войници и оръжие от Украйна и да прекрати подкрепата за сепаратистите. Това съобщава Ройтерс. Столтенберг и Лавров се срещнаха в Брюксел в рамките на Комитета на министрите към Съвета на Европа.

Той добави, че е информирал Лавров, че е обезпокоен от високия брой внезапно проведени военни учения от Русия.

„Ние също обсъдихме нуждата от прозрачност, особено когато имаме увеличено военно присъствие по нашите граници...за НАТО е важно да направи всичко възможно да се избегнат инциденти, които да излязат извън контрол", каза шефът на Алианса пред журналисти.

По думите му НАТО запазва политическите и дипломатическите си контакти с Русия, както и линиите за военна връзка.

"Обсъдихме въпроса за линиите за военна връзка между Русия и НАТО. Поддържаме каналите за военна връзка открити, проверихме работоспособността им, за да могат да помагат за повишаването на военната предсказуемост и недопускането на инциденти", поясни Столтенберг.

Иначе Лавров изтъкна, че Русия никога не е прекъсвала контакт с НАТО, цитиран от РИА „Новости". Той припомни, че последната среща със Столтенберг е била през февруари на Мюхенската конференция по сигурността. По думите му контактите между Алианса и Москва са били замразени по инициатива на северноатлантическия блок.

Лавров счита, че евентуално ескалиране на украинската криза може негативно да повлияе на европейската сигурност.

#Йенс Столтенберг #НАТО #Москва #Русия #Украйна #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници