"Големият Bullshit" на 30-годишните

"Големият Bullshit" на 30-годишните
Актьорите Благой Бойчев, Ирина Андреева и Димитър Живков
A A+ A++ A

Овехтял младежки хумор или горчива истина за поколението, което прехвърля 30-те. В опитите си да води нормален начин на живот в България, то се сблъсква не толкова със социални, колкото с лични и междуличностни отношения, които изгарят всеки трудно достигнат пламък...

>>> Трима приятели празнуват купуването на нов апартамент. И докато надигат чашите с наздравица, на повърхността изплуват редица откровения и пазени тайни, поставящи под съмнение вечните категории - приятелство и любов. Издържат ли те в съвремието ни? Даваме ли им дали друг облик? Доколко сме честни един към друг и най-вече към себе си? Има ли вариант, в който човек може да каже, че е чист от лъжи?

Този съвременен български разказ, задавен от сивото и жълтото, е сътворен от един сравнително млад екип, чиято средна възраст - 30 години, е аналогична с тази на героите. Освен това, актьорите - Благой Бойчев, Димитър Живков и Ирина Андреева, са и автори на текста, заедно с Васил Спасов, на когото е идеята и режисурата на спектакъла. Изчистената и семпла сценография е на Лили Джагарова.

Провокативно наречената постановка "Големият Bullshit" може да гледате, уви, и на живо, в почти всеки български дом. Уви, защото тя е белег за нерадостната тенденция, която поемат хората на ръба и живеещите на бързи обороти сред царството от мишки и лешояди, оплетени в мрежите на псевдокултурата.

Скандалът е голям - толкова, че да не ти остане време да го осмислиш, размяната на тела - нормалност, която те кара да забравиш истинското си място в сърцето на човека, когото си мислиш, че си избрал. Резултатът - съвършено отчуждение, което прави на пух и прах всичките ти представи за стабилен брак и стабилно приятелство, които пък уж гарантират липсата на изневяра.

Тази свърхблизка до зрителя реалост е подсилена от една жена - без ясен профил, и два мъжки персонажа, носители на две от най-спорните за обществото професии - журналист и лекар. Представени като поръчкови служители - независимо дали става въпрос за писане на поръчкови статии или за изпълнение на поръчкови операции, те са своебразен символ и знак за кризата в еволюцията на човека.

Ако приемем, че театърът е огледало на живота, то "Големият Bullshit" е един успял театрален проект. Ако идеята на театъра е да ни представя един друг, по-различен и, защо не, по-идеален и дори идеалистичен свят, към който да се стремим, то провалът е пълен.

Представлението се играе на сцената на "Нов театър НДК".

#театър #премиера #постановка #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »