Сноудън иска да се връща в САЩ?

Сноудън иска да се връща в САЩ?
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън е готов да се върне в САЩ, ако му бъде гарантирано безпристрастно дело срещу него. Това обяви самият той във видеоразговор по време на конференция, посветена на свободата на словото.

Сноудън е с временно убежище в Русия, което той получи през 2013 г. след разкритията си за масовите подслушвания в Съединените щати. Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност подчерта, че е готов да се върне в родината си, при условие че се гарантира безпристрастността на съда срещу него.

Припомняме, че Вашингтон обвини Сноудън в разкриване на класифицирана информация, след като той разкри програми на Агенцията за национална сигурност за масово подслушване. Публикуването на материалите предизвика международен скандал и доведе до влошаване на отношенията между САЩ и други страни, включително близки съюзници на Вашингтон в Европа.

През юни 2013 г. Сноудън избяга в Хонконг, а от там той се прехвърли в Москва и остана в руската столица. Той прекара повече от месец в транзитната зона на летище "Шереметиево". Русия реши да му предостави временно убежище, което изтече на 1 август 2014 г. След това му беше издадено разрешение за пребиваване в Русия за три години.

#ЦРУ #Едуард Сноудън #Москва #Вашингтон #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"