Променят маршрута за изкачване на връх Еверест

Променят маршрута за изкачване на връх Еверест
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Маршрутът, който се използва от години от планинари за изкачване на връх Еверест ще бъде променен. Причината е увеличената опасност от лавини, съобщава Би Би Си.

Следващият месец Непал ще въведе нов път, който туристите да използват, когато покоряват най-високия връх на планетата. Промените идват на фона на черната статистика през миналата година, когато 16 катерачи загубиха живота си.

Сега се предвижда в новия маршрут да се избегнат коварните участъци около ледения водопад Кумбу, който се намира точно над базовия лагер. Именно там падна лавина, която уби катерачите.

Текущият маршрут нагоре в планината е в употреба от 1990 г. насам.

Алпинистите сега ще заемат по-централен маршрут след базовия лагер, за да избегнат лявата страна на водопада, където бе миналогодишният инцидент. От своя страна водачите на туристите в Еверест поискаха по-добри заплати и условия. Протестът им в базовия лагер доведе до анулиране на всички експедиции до Еверест миналата година.

Промяната на маршрута идва и като опит на правителството в Непал да подобри безопасността в началото на сезона за катерене.

#маршрут #Еверест #промяна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници