Нов многохиляден протест в Хонконг

Нов многохиляден протест в Хонконг
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нов многохиляден протест в Хонконг. Протестиращи са излязли по улиците на първа голяма демонстрация след мащабните протести, които разтърсиха бившата британска колония в края на миналата година, съобщава Би Би СИ.

Близо 2000 полицаи се грижат за безопасността на около 3000 протестиращи. Властите се опитват да предотвратят повторение на ситуацията от миналата година, когато демонстранти блокираха ключови улици за над два месеца.

Организаторите на мероприятието посочват, че продължават с исканията си за пълна демокрация в полуавтономната китайска територия. Те са заявили, че днешните протести ще бъдат мирни и няма да се стига до окупация на обекти.

Мнозина от демонстрантите са с жълти чадъри, които станаха символ от миналогодишната кампания, след като протестиращите ги използваха, за да отблъскват полицейските атаки със сълзотворен газ.

Хонконг се върна под управлението на Китай през 1997 година и се ползва с големи граждански свободи според т. нар. споразумение “една страна две системи”. Пекин разреши избори за следващ ръководител на изпълнителната власт в Хонконг, но иска първо да “пресее” кандидатите.

#Хонконг #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници