Искат да прекръстят „Биг Бен" на „Кула Елизабет"

Искат да прекръстят „Биг Бен" на „Кула Елизабет"
Депутатите предлагат „Биг Бен" да бъде преименуван през юни в знак на почит към Диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британски депутати предлагат часовниковата кула „Биг Бен" да бъде прекръстена на „Кула Елизабет" в чест на кралицата.

Те призовават парламента да отдаде почит на 60-годишнината на кралицата на трона по подобие на почитта към кралица Виктория, съобщават британски медии, цитирани от БГНЕС.

През 1860 г. западната кула на Уестминстърския дворец, която преди това се наричала Кралската кула, беше преименувана на „Кула Виктория" в знак на почит към дългогодишното й царуване.

Депутатите предлагат „Биг Бен" да бъде преименуван през юни в знак на почит към Диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора.

Инициативата има подкрепата на министри от правителството, на лидера на Камарата на общините сър Джордж Янг и на високопоставени фигури от двете основни партии.

„Не мога да си представя по-голяма почит от страна на парламента към Нейно Величество от кръщаването на такава емблематична сграда като Часовниковата кула на нейно име. Ако получим подкрепа, както се надявам, бих искал официалното съобщение или церемонията да се състои на 2 юни", заяви Тобиас Елууд, съветник в британското външно министерство и един от лидерите на инициативата.

#Биг Бен #Кралица Елизабет Втора #кралица Виктория #Уестминстърския дворец #Часовниковата кула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници