Напредък в преговорите за примирие в Украйна, насилието там ескалира

Напредък в преговорите за примирие в Украйна, насилието там ескалира
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри от „Нормандската четворка" са се договорили, че работата на контактната група по Украйна трябва да се активизира. Дипломатите отправиха призив за спиране на огъня, изтегляне на тежкото въоръжение на линията, договорена през септември. Това обяви пред РИА Новости руският външен министър Сергей Лавров след края на срещата в Берлин.

Контактната група включва представители на Киев, Русия, ОССЕ и сепаратистите. Беше приета препоръка, че "Нормандската четворка" започва да работи, заедно с представители на Киев, сепаратистите, Русия и ОССЕ да засилят своята работа и да изпълнят изцяло споразуменията от Минск като се образуват необходимия брой подзаконови работни групи, каза Лавров.

Според него това е напредък, защото се институционализира форматът, при който сепаратисти ще могат да преговарят с украинските власти.

Насилието в Източна Украйна обаче продължава да ескалира.

Ако има напредък в изтеглянето на тежкото въоръжение и спирането на огъня в Украйна, ще бъде поискана среща в Астана, предаде ТАСС. Агенцията се позова на Лавров. По време на преговорите за кризата в Украйна беше постигнато споразумение за демаркационна линия, съобщи германският външен министър Франк - Валтер Щайнмайер. Той също посочи, че на приключилия форум има напредък.

От своя страна ОССЕ разкритикува нападенията на жилищни квартали.

Представителят на САЩ в ООН Саманта Пауър определи мирния план на Путин за Украйна като окупация. Той беше отхвърлен и от Киев.

Руският посланик Виталий Чуркин пък заяви, че САЩ подклаждат конфликта в Украйна. След всяка високопоставена американска визита в Киев се наблюдава ескалация на конфликта в Донбас, смята той.

#Украйна #ОССЕ #САЩ #Русия #Сергей Лавров #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници