Любителите на люти чушки имат повече тестостерон
Консумацията на люто увеличава нивата на тестостерон. Химическото вещество в лютите чушки, например, което придава лютивостта им, се нарича капсацин и е свързано с рецепторите на болката, пресъздавайки характерното изгарящо усещане. Това води до психологически промени в тялото, като ускоряване на сърдечния ритъм, увеличаване на потенето и освобождаване на ендорфини и адреналин.
Учени от университета в Гренобъл, Франция, установиха, че хората с високи нива на тестостерон слагат повече лютив сос в картофите си, докато по отношение на солта нямало никаква връзка.
Според професор Лоран Бег, ръководил изследването, високите нива на тестостерон карат мъжете да търсят вълнуващи преживявания и да поемат рискове като ядат по-лютива храна.
Известно е, че тестостеронът прави мъжете по-авантюристични, агресивни и сексуално активни. Тези с най-високи нива на хормона обикновено са по-доминиращи и се определят като алфа мъже.
Още по темата:
- » Приеха здравната стратегия до 2030 г.
- » Овладейте прекомерното изпотяване: Съвети, трикове и естествени средства
- » Проучване: Химикалите, използвани за огнезащита, повишават риска от рак