Историческо обръщение на папа и вселенски патриарх за диалог с мюсюлманите

Историческо обръщение на папа и вселенски патриарх за диалог с мюсюлманите
Папа Франциск в православния храм “Свети Георги” в Истанбул. В присъствието и на вселенския патриарх Вартоломей Първи беше отслужена божествена литургия по повод Андреевден.
A A+ A++ A

Лидерите на католическата и православната църква поискаха да се сложи край на жестокото преследване на християни в Близкия изток и призоваха за диалог с мюсюлманите в името на постигането на мир и справедливост в региона.

Единство между православни и католици бе мотото на последния ден от посещението на папа Франциск в Турция, сочи в коментар на историческата визита Димитър Ганчев от радио “Ватикана”.

Единението между християните е необходимост – това е едно от посланията, около което се обединиха папа Франциск и вселенският патриарх Вартоломей Първи. Духовните водачи подписаха съвместна декларация и категорично заявиха, че няма да позволят християните в Близкия Изток да бъдат прогонени.

Патриарх Вартоломей Първи посочи: "Вече не разполагаме с лукса на изолираните действия. Съвременните гонители на християните не гледат към коя църква принадлежат те".

Папа Франциск: "Искам да ви уверя всеки един от вас, че за да постигнем желаната цел за единение, Католическата църква няма намерение да поставя никакви условия, освен това на споделената вяра".

В съвместна декларация на Вартоломей Първи и папа Франциск заявяват, че няма да отстъпят пред ситуация, в която в Близкия Изток няма християни.

Двамата духовни лидери осъдиха насилието в Ирак и Сирия. В декларацията им пише още: Молим се за мир в Украйна, страна с дълбоки християнски традиции, и призоваваме всички страни в конфликт да потърсят пътя на диалога.

След срещата с Вартоломей Първи папа Франциск разговаря и млади бежанци от Сирия, Ирак и други конфликтни зони.

#папа Франциск #Истанбул #литургия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници