Бил Козби, бащата на нацията, всъщност е изнасилвач?

Бил Козби, бащата на нацията, всъщност е изнасилвач?
Бил Козби. Снимка: принтскрийн youtube.com, интервю на AP
A A+ A++ A

Бил Козби е заподозрян в изнасилването на множество жени, докато сам се изживява като последна морална инстанция. Дали актьорът се е възползвал от ролята на баща на нацията, която Америка му отреди?

Тя се казва Барбара Боуман, тогава 17 годишна. Млада жена, която иска да стане актриса. Тя казва, че никога няма да забрави тракането на катарамата на колана му и как се е борил да свали панталона си. Тя се мятала и се опитвала да се освободи, докато той накрая се отказал, наругал я и я отпратил.

Става дума за Бил Козби, тогава на 48. Мъж, който по същото време в ролята на Клиф Хъкстабъл седмица подир седмица чрез телевизията присъства в дневната на американските семейства.

Боуман не разказва историята си за първи път. По-рано обаче никой не й обръщаше внимание. Днес 2 милиона четат статията й във "Washington Post". Днес комикът Ханибал Бърес се представя на сцената и казва за Козби: „Ти си изнасилвач.“ После към публиката си: „Ако не сте знаели, доверете ми се. Може да потърсите в Google – Бил Козби и изнасилване. Това не е смешно. Тази гадост вади повече резултати от Ханибал Бърес".

Комикът препакетира тежката тема с лекота, така че да набере скорост в интернет и актуализира старите упраци.

Неговото "Бил Козби шоу" беше най-големият хит през 80-те години, пише "New York Times". То върви в продължение на осем години, в пет от които е най-гледаното шоу в американския телевизионен ефир. Козби играе ролята на Клиф Хъкстабъл, гинеколог и глава на фамилия, койтосе грижи за петте си деца и подкрепя съпругата си, адвокат.

Бил Козби и Клиф Хъкстабъл се сляха в една личност, обичана от милиони американци. „Трите най-обичани личности са Бог, Уолтър Кронкайт /журналист/ и Бил Козби“, казва навремето пиар-шефът на Coca Cola. Дори сега, три десетилетия по-късно, шоуто му е сред най-обичаните в историята на телевизията, написа "New York Times" през септември. То не само промени начина на мислене на американците по отношение на чернокожите, но повлия и върху политиката.

Някои дори стигат дотам, да твърдят, че без Козби, Барак Обама нямаше да бъде избран за първия чернокож американски президент. Карл Роув, един от най-влиятелните съветници на Джордж У. Буш каза в изборната нощ пред "Fox News": "Преди много години ние вече имахме афроамериканско президентско семейство, макар и в друга форма. Докато вървеше Шоуто на Бил Козби, това беше първото семейство на Америка."

Бил Козби се представя като морална инстанция. Издаде бестселъра „Бащинство“, при публични изяви говори за разпада на ценностите у цветнокожите младежи, които гладували, не можели да говорят правилен английски, а родителите им купували спортни обувки по 500 долара. Той беше мъжът, в чиито думи много американци се вслушваха. Затова упреците сега са толкова тежки, а самият Козби мълчи.

Продължава си комедийното турне в САЩ, дори получава овации. Неговият адвокат коментира сухо, че тези дискредитиращи твърдения са много стари и че фактът, че са преповторени, не ги прави истина.

През 2005 самият Козби направи коментар по темата: „Думи и действия могат понякога да бъдат интерпретирани грешно“, каза той пред "National Enquirer". А също и: „Жените искат да се възползват от звездния ми статус“.

Статията на Барбара Боуман във "Washington Post" обаче твърди друго. Тя описва как Козби е злоупотребил с нея многократно през 1985. Дори има бели петна в паметта след една съвместна вечеря и чаша вино, твърди тя. Събудила се по слип и тениска, погледнала Козби в очите. Козби я е изнасилил, убедена е тя днес. По онова време се е надявала да си внушава. Това й помагало да го понесе по-лесно.

Тя искала да повтори това преди десетина година и пред съда. Имало друга жена, Андреа Констанд, която също твърди, че Козби е злоупотрубил сексуално с нея. Боуман сега търси още жертви на Козби, които по думите й са поне дузина.

Последно агент на Козби съобщи, че двамата с Констанд са „преодоляли различията и са прекратили съдебната битка“. Разследването срещу актьора е било прекратено от прокуратурата поради липса на доказателства.

Барбара Боуман пише в своята статия, че неговите агенти са я завели по-рано на срещата. Когато се събудила след „бялото петно“, около нея е имал повече сътрудници. Нейният агент пък, който я представил тогава на Козби, е изискал от нея да си направи тест за бременност, след като се върнала от среща с него.

Може и да е вярно, че жените се възползват от звездния статус на Козби. Може обаче и Козби да се е възползвал от собствения си статус. Няма да се окаже единственият.

#Бил Козби #изнасилване #злоупотреба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници