Трима президенти откриха паметник на Георги Марков

Трима президенти откриха паметник на Георги Марков
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тримата президенти Росен Плевенлиев и предшествениците му Петър Стоянов и Жельо Желев откриха бронзов паметник на писателя-журналист Георги Марков на площад "Журналист" в София.

Специално за откриването у нас пристигна съпругата на Марков - Анабел.

"За мен е огромна чест да присъствам на откриването на този много закъснял във времето, но не и в смисъла си, паметник. Георги Марков не се поколеба, той каза истината и плати с живота си за това. Нека този паметник да бъде като мост за следващите поколения, за да не се превърне България никога повече в заложник на тоталитарна или каквато и да е друга власт", каза президентът Плевнелиев.

Тази година се навършват 85 години от рождението на Георги Марков.

Инициативата е на комитета "Памет за Георги Марков". Финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фаундейшън", създадена от политическия емигрант д-р Георги Лазаров. Идейният проект на паметника е на скулптора Данко Данков.

Георги Марков напуска страната през 1969 г. и след кратък престой в Италия при брат си, се установява в Лондон, където започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си (1972), а по-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите "Дойче веле" и "Свободна Европа".

През 1972 г. Марков е изключен от СБП и осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец.

На 7 септември 1978 г., рождения ден на тогавашния комунистически водач Тодор Живков, при разминаване с непознат мъж на моста "Ватерло" в Лондон Георги Марков усеща убождане в дясното си бедро. В следващите няколко дни здравословното му състояние рязко се влошава и той умира на 11 септември в лондонската болница "Сейнт Джеймс" от отравяне на кръвта. При аутопсията в бедрото му е открита миниатюрна сачма с каналчета, в която е била вкарана отрова, вероятно с рицин.

#Георги Марков #Марков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници