Откриват паметник на Георги Марков в София

Откриват паметник на Георги Марков в София
Снимка: Антон Станков, БГНЕС
A A+ A++ A

Паметник на писателя дисидент Георги Марков, чиято мистериозна смърт в Лондон през 1978 година продължава да бъде неразрешен случай за Скотланд Ярд, ще бъде открит на площад "Журналист"в София.

Президентът Росен Плевнелиев ще открие паметника във вторник в рамките на двудневната международна конференция под наслов "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", част от инициативата "25 години свободна България".

Тази година се навършват 85 години от рождението на Георги Марков.

Инициативата е на комитета "Памет за Георги Марков". Финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фаундейшън", създадена от политическия емигрант д-р Георги Лазаров. Идейният проект на паметника е на скулптора Данко Данков.

Георги Марков напуска страната през 1969 г. и след кратък престой в Италия при брат си, се установява в Лондон, където започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си (1972), а по-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите "Дойче веле" и "Свободна Европа".

През 1972 г. Марков е изключен от СБП и осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец.

На 7 септември 1978 г., рождения ден на тогавашния комунистически водач Тодор Живков,  при разминаване с непознат мъж на моста "Ватерло" в Лондон Георги Марков усеща убождане в дясното си бедро. В следващите няколко дни здравословното му състояние рязко се влошава и той умира на 11 септември в лондонската болница "Сейнт Джеймс" от отравяне на кръвта. При аутопсията в бедрото му е открита миниатюрна сачма с каналчета, в която е била вкарана отрова, вероятно с рицин.

#Георги Марков #паметник #дисидент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници