Порошенко разпусна парламента, избори на 26 октомври

Порошенко разпусна парламента, избори на 26 октомври
Петро Порошенко Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският президент Петро Порошенко обяви късно вечерта в понеделник, че разпуска Върховната Рада и насрочва предсрочни избори на 26 октомври, съобщава интернет сайтът на президента.

"Това е единственото правилно и отговорно решение, взето и след допитване до общественото мнение", обясни мотивите си президентът като припомни, че на 24 юли се разпадна проправителствената коалиция във Върховната рада. В продължение на един месец, както е по закон, не се е сформирала нова. 

Според проучване на общественото мнение, 80% от гражданите подкрепят необходимостта от предсрочни избори. 

 Петро Порошенко заяви, че предвидените предсрочни избори са част то мирния план, ключов момент в който е "политически диалог с Донбас". Той поясни, че депутатите, които ще бъдат избрани от Донбас, ще получат мандат на доверие и право да представляват региона в контактите му с централната власт.

В понеделник Порошенко е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, за да обсъдят пътищата за намиране на мирно решение на ситуацията в Донбас, предаде ИТАР-ТАСС.

„Двамата са обсъдили решението на президента за предсрочно прекратяване на пълномощията на Върховната рада и се е съгласила, че е очаквана крачка от украинското гражданско общество и е стъпка към укрепването на демократичните институции в страната”, се казва в съобщение, качено на сайта на Порошенко.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров призова украинските власти „да се откажат от илюзиите си”, че кризата в страната не може да бъде разрешена чрез победа във война със собствения си народ, предаде РИА Новости.

„Искаме мир в Украйна, който може да бъде постигнат само с широк национален диалог с участието на всички региони и всички политически сили в страната. Именно затова се договориха Русия, САЩ, ЕС и Украйна в Женева на 17 април”, заяви Лавров. 

#Петро Порошенко #Върховната Рада #избори #Донбас #Ангела Меркел #Сергей Лавров #Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници