Източна Либия обяви полуавтономия

Източна Либия обяви полуавтономия
Богатата на петрол Източна Либия беше обявена за полуавтономен район на церемония в град Бенгази във вторник, 6 март. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Богатата на петрол Източна Либия беше обявена за полуавтономен район на церемония в град Бенгази във вторник, 6 март.

На церемонията присъстваха племенни водачи, командири на въоръжени формирования и политици. Участниците определиха съвет, който да ръководи новосъздадения район, простиращ се от централния крайбрежен град Сирт на запад до границата с Египет на изток, предаде bTV.

За ръководител на управляващия съвет беше определен Ахмед ал Зубаир, най-дълго прекаралият зад решетките политически затворник по времето на Муамар Кадафи.

Все пак на международно ниво полуавтономията ще бъде представлявана от Преходния национален съвет на Либия.

Самият Ал Зубаир е член на Преходния национален съвет, който изпълнява ролята на временно правителство.

Преходното правителство на страната многократно се е изказвало против обособяването на източната част на страната като отделен район, предупреждавайки, че това може да доведе в крайна сметка до разпадането на Либия.

По-голямата автономия на рейона ще постави под напрежение международните петролни компании в Либия, които ще трябва да предоговорят споразуменията си.

Източната част на Либия е известна с петролните си залежи. Град Бенгази пък е вторият по големина град в страната, който изоставаше в развитието си по време на режима на Муамар Кадафи.

Именно оттам започнаха протестните действия срещу Полковника, които избухнаха през февруари 2011 година и скоро прераснаха в гражданска война.

След бързото настъпление на въстаническите войски в Либия, Кадафи успя за кратко да си върне контрола над почти цялата страна.

#Муамар Кадафи #Либия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници