Издигат паметник на Георги Марков в София

Издигат паметник на Георги Марков в София
Столичният общински съвет (СОС) даде съгласие в София да бъде издигнат паметник на писателя Георги Марков. Снимка: www.voanews.com
A A+ A++ A

Столичният общински съвет (СОС) даде съгласие в София да бъде издигнат паметник на писателя Георги Марков, убит от Държавна сигурност с помощта на КГБ през септември 1978 г. в Лондон, съобщи сайта desebg.com.

Единодушното решение, което не е тиражирано в медиите, е взето от столичните общински съветници още на 20 февруари 2014 г. С него се определя паметникът да бъде изграден на пл. „Журналист” в кв. „Лозенец”, до спирката на трамваите №10 и 18, недалеч от Университета по архитектура, строителство и архитектура.

Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево, София.

Предложението за паметника е на инициативен комитет „Памет за Георги Марков”, в който влизат различни интелектуалци,  а общинските съветници Малина Едрева и Орлин Иванов от ГЕРБ са внесли доклада в СОС.

Издигането на паметника стана възможно, след като през миналата година българският емигрант в САЩ д-р Георги Лазаров реши да го финансира със своята фондация „Свети Георги”.

#Георги Марков #паметник #КГБ #ДС #Георги Лазаров #Малина Едрева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници