Едуард Сноудън може да поиска политическо убежище в Бразилия

Едуард Сноудън може да поиска политическо убежище в Бразилия
„Докато една страна не ми предостави постоянно политическо убежище, американското правителство ще се меси в моята възможност да говоря“, казва Сноудън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият служител в американската агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който направи редица разкрития за извършвания шпионаж срещу редица страни от САЩ, възнамерява да поиска убежище в Бразилия в замяна на информация, съобщава вестник „Фола де Сао Пауло“ .

В момента Сноудън се намира в Русия, която му предостави политическо убежище за една година.

Бразилският ежедневник публикува отворено писмо на Сноудън „до бразилския народ“, в което обяснява, че е готов да допринесе за разследването в бразилския Сенат за случаите на шпионаж в страната.

„Докато една страна не ми предостави постоянно политическо убежище, американското правителство ще се меси в моята възможност да говоря“, казва Сноудън.

В писмото си той индиректно иска убежище, но вестникът съобщава, че целта му е да пристигне в Бразилия, където вече се е установил американският журналист Глен Грийнуалд.

Именно той разкри чрез бразилските медии голяма част от документите, предоставени от Сноудън.

Бразилия има силни традиции в предоставянето на политическо убежище, но нито президентството на страната, нито външното министерство са коментирали случая.

В писмото си до бразилския вестник Сноудън възхвалява реакцията на Бразилия във връзка с обвиненията в шпионаж от страна на САЩ срещу кореспонденцията на президентката Дилма Русеф и нейните близки сътрудници, както и представители на държавната петролна компания „Петробрас“.

След разкрития бразилската президентка осъди американския шпионаж пред Общото събрание на ООН и отмени държавна визита във Вашингтон през октомври, предава БГНЕС.

#Едуард Сноудън #САЩ #шпионаж #Русия #Бразилия #Дилма Русеф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"