Стойнев: Учениците в средното училище трябва да работят

Стойнев: Учениците в средното училище трябва да работят
Според министър Стойнев учениците в средното училище трябва през половината си време в училище да работят. Снимка: botevgrad.com
A A+ A++ A

„Учениците в средното училище трябва през половината си време в училище да работят“, заяви икономическият министър Драгомир Стойнев. Той информира, че през септември ще бъде подписано споразумение между образователното, социалното и икономическото министерство за въвеждането на специална система.

Чрез нея младите хора трябва да получават занаят и да повишават квалификацията си още в средните училища. Стойнев допълни, че целта е българският бизнес да може да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват, и че образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса.

Министърът заяви още, че според него системата на финансиране в образованието с делегираните бюджети трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея. „Трябва да се намери механизъм, който да стимулира знанието, а не бройката в университетите“, подчерта Стойнев.

Той допълни, че с министър Клисарова и с министър-председателя са обсъдили възможността следващият бюджет да е по-ориентиран към образованието, така че да подготвят кадри. Той обясни, че външната ни политика трябва да се икономизира - т.е. да отговаря на интересите на българския бизнес.

„За нас е важно да подкрепим бизнеса в частта му в износа и най-вече да го насочим към тези пазари, където има висок икономически растеж“, посочи още министърът.

#Драгомир Стойнев #бизнес #Клисарова #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници