Полицията и водните оръдия остават на площад „Таксим”

Полицията и водните оръдия остават на площад „Таксим”
При размириците през юни загинаха четирима души, а около 8000 бяха ранени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи на Турция Муамер Гюлер заяви, че полицията няма да допусне устройването на палаткови лагери и провеждането на незаконни демонстрации на площад „Таксим” и в парка „Гези” в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

Изявлението на Гюлер бе направено пред  журналисти в кулоарите на Меджлиса по повод намесата на полицията, която използва водни оръдия и сълзотворен газ и не допусна протестиращите да навлязат на площад „Таксим” в събота.

„Няма как да позволим разпъването на палатки и организирането на незаконни митинги и събрания на площад „Таксим” и в парка „Гези”; твърдо сме там на площада, като постоянно имаме готовност при необходимост да се намесим с водни оръдия, със сълзотворен газ и с всички други средства, които законът ни позволява”, заяви вътрешният министър.

Отряди на турската полиция за борба с безредиците са използвали сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат около 3000 демонстранти, които са се опитали на нахлуят на истанбулския площад „Таксим” в събота.

При размириците през юни загинаха четирима души, а около 8000 бяха ранени.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Мужнийекс настоя турските власти да разследват ефективно, независимо и безпристрастно извънмерното използване на полицейска сила за потушаване на антиправителствените протести на специална пресконференция, предаде БНР. 

Той призова властите да не прибягват до сплашване и наказателна операция срещу професионалните сдружения - на лекарите, адвокатите, журналистите и на университетските преподаватели, които са участвали в мирните демонстрации.

#протест #Гюлер #Истанбул #Гези #Таксим #Муамер Гюлер #Турция #Съвета на Европа #Нилс Мужнийекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници