Радикални реформи в турското образование

Радикални реформи в турското образование
Министърът е категоричен, че въпреки очакваната силна обществена реакция и съпротива, в крайна сметка през 2014 г. ще бъде утвърдена новата система за влизане във ВУЗ с оценките от матурата при завършване на средното образование. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на националното образование в Турция Наби Авджъ оповести началото на радикална реформа в турската образователна система от следващата година, съобщава CNN-TURK, предава „Фокус“.

Най-съществената и дискусионна част е премахването на кандидатстудентските приемни изпити.

Министърът е категоричен, че въпреки очакваната силна обществена реакция и съпротива, в крайна сметка през 2014 г. ще бъде утвърдена новата система за влизане във ВУЗ с оценките от матурата при завършване на средното образование.

Друго основно направление в замисляната реформа на образованието е премахване на задължителното носене на ученически униформи, въпреки отрицателните реакции, основно от семейства на ученички.

От 2014 г. всеки сам ще може да решава дали да ходи с униформа или със свободно облекло.

Друга част от реформите е обучението на майчин език, като Авджъ напомня, че още през миналата година в училищата е започнало преподаване на кюрдските диалекти „курманджа” и „зазаджъ” като свободно избираеми уроци.

В тази връзка са издадени и учебници, но езиците са различни от турския и за да може свободно да се преподава на тях, трябва да се промени член 42 от конституцията, в който е записано, че „извън турския език, на нито един друг език не може да се преподават никакви други уроци – нито под формата на майчин език, нито като език за обучение”.

Третата основна промяна е премахването на ученическите читални. Необходими са промени на редица закони, към които имат отношение различни министерства и все още не е ясно дали това ще можа да стане в рамките на следващата учебна година. Целтата е учениците да се съсредоточат върху заниманията си в училищата.

#Турция #образование #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници