Нови протести на площад Таксим, полицията стреля с гумени куршуми

Нови протести на площад Таксим, полицията стреля с гумени куршуми
A A+ A++ A

Хиляди демонстранти се събраха на истанбулския площад Таксим с искане за правосъдие относно убийството на демонстрант от полицай по време на сблъсъците този месец. Манифестантите са разгневени от решението на съда да бъде освободен под гаранция полицай, обвинен в убийството на демонстрант в Анкара, предаде агенция Фокус.

Демонстрантите също така осъдиха убийството на кюрдски демонстрант от страна на паравоенни формирования ден по-рано.Демонстрацията се провеждаше мирно и по-голямата част от протестиращите се разпръсна след като от страна на полицията бе отправено предупреждение за прекратяване на акцията. Полицията разположи водни оръдия на площада, но не ги използва. Нямаше употреба на сълзотворен газ.

Част от протестиращите обаче остана в околностите на площад Таксим и влезе в сблъсък с полицията. Над десет демонстранти са задържани. Полицията прегради изходите към Истиклал Авеню. По данни на свидетели при сблъсъка с демонстрантите полицията е използвала гумени куршуми

По-рано през деня хиляди протестиращи маршируваха в Истанбул, скандирайки лозунги, след като силите за сигурност убиха кюрдски младеж в югоизточна Турция. Протестът беше планиран като част от по-голяма антиправителствена демонстрация, но се превърна в глас на солидарност с кюрдите.

„Полицаи-убийци, махнете се от Кюрдистан”, скандираха протестиращите.

„Това е само началото, държавата-убиец ще си плати”.

Турските сили за сигурност убиха кюрдското момче и раниха още 10 протестиращи, след като откриха огън срещу демонстрация протестираща срещу изграждането на пост на жандармерията в населен с кюрди район.

Около 10 000 души взеха участие в демонстрацията на площад Таксим. „Да живее дружбата между народите”, скандираха те.

#Таксим #протест #Истанбул #Турция #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници