Ердоган обвини банкерите за протестите

Ердоган обвини банкерите за протестите
В Анкара и Ескишехир отново имаше инциденти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският премиер Реджеп Ердоган обвини банкерите за протестите и политическата криза в Турция, коментира агенция "Блумбърг".

Докато турското правителство се опитва да потуши протестите в Турция, като открие който стои зад тях, една група се появява в почти всеки списък на заподозрените – банкерите.

Първоначално, през първата седмица след избухването на антиправителствените протести, турският премиер Ердоган обвини така нареченото „лоби на лихвените проценти”.

Министърът на икономиката Зафер Каглаян пък заяви, че финансистите „кръвопийци”, които се опитват да повишат лихвените проценти, са допринесли за формирането на протестното движението в страната.

Много турци все още помнят главоломно високите лихвени проценти, които отслабиха икономиката при управлението на предшествениците на Ердоган.

Междувременно ситуацията на площад „Таксим” в Истанбул се върна към почти нормален ритъм на живот след неколкоседмични антиправителствени протести, предаде АФП.

Това обаче не може да се каже за Анкара и Ескишехир, където  отново имаше инциденти, след като полицията се намеси, за да разпръсне няколко стотици протестиращи със сълзотворен газ и водни оръдия.

Въпреки нормализирането на ситуацията, районът около "Таксим" все още е под наблюдението на полицаите, чието присъствие там е все по-дискретно след нахлуването преди около седмица.

Зародилата се на истанбулския площад нова форма на мирен протест, при която демонстрантите стоят неподвижно, се разпространи в цялата страна.

#Турция #протест #Истанбул #Таксим #Анкара #Ескишехир #банкери #лихви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници