Юрий Асланов: В момента хората нямат избор

Юрий Асланов: В момента хората нямат избор
Хората подкрепят идеята да се намали броят на депутатите, като че ли издръжката на 240 депутати е най-големият проблем. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Скандалът с подслушването ще ощети в някаква степен партия ГЕРБ, защото със скандала са свързани знакови за партията имена. Но не може да се очаква това съществено да повлияе на пренареждането на цялата карта.
Възможно е скандалът да отблъсне избирателите, което ще наводни парламента с много на брой малки партии, от които ще зависи следващото мнозинство. На база на своята професионална интуиция не очаквам темата с подслушването да се превърне в събитието, което да обърне радикално резултатите от изборите.

Партия на протестиращите е хипотеза, която сме длъжни да тестваме, но тя няма плътност, няма конкретни образи. В момента хората нямат избор. Такова чудо като това през 2001 г. със Симеон Сакскобургготски и това от 2009 г. с Бойко Борисов вече не се очаква. Хората на първо място искат съчувствие и съпричастност от политиците.

Съзнанието на хората е парализирано от други страхове, съвършено далеч от темата за подслушването. През последните години се стигна до това, че в България свободата нищо не струва или хлябът е по-скъп от свободата. За свобода никой не би отишъл на жертва в страната – това е драмата на този народ. Той в момента е готов в името на примитивни, материални проблеми, с които едва се справя, дори да се откаже от права.

Хората подкрепят идеята да се намали броят на депутатите, като че ли издръжката на 240 депутати е най-големият проблем. Проблемът всъщност е, че хората не вярват, че в парламента се върши нещо полезно за тях. Близо 90% от запитаните изказват положително отношение към намаляване на броя на депутатите. 77% одобряват идеята за отзоваване на заемащите изборни длъжности. 69% е одобрението на идеята за връщане на ЕРП-тата на държавата.

Юрий Асланов е известен български социолог, директор на социологическа агенция „АФИС“.

#Юрий Асланов #избори коментар #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници