Десислава Атанасова: Проблемът с финансирането на болници в София е преодолян

Десислава Атанасова: Проблемът с финансирането на болници в София е преодолян
За януари месец е платено всичко на 100%, февруари се отчита и ще се плати на 100% и през март ще се направи сериозен анализ на разпределянето финансовия ресурс, посочи Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След като Надзорният съвет на Здравната каса отпусна в петък допълнително 22 милиона лева към годишните прогнозни бюджети на големите болници в София и някои лечебни заведения в страната, проблемът с тяхното финансиране е преодолян, обяви министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова във Велико Търново.

„За януари месец е платено всичко на 100%, февруари в момента се отчита и ще се плати на 100% и през март ще се направи сериозен анализ на това как се разпределя финансовия ресурс по лечебните заведения", каза още Атанасова, цитирана от БНР.

„Там, където работят лечебните заведения и си лекуват пациентите, ще си получат финансовите средства, а там, където приемът не е много сериозен, ще бъдат разпределени към работещите лечебни заведения", подчерта здравният министър в оставка.

„Смятам, че няма изобщо повод за притеснение. Вече и личните лекари ще могат да разпределят до 10% повече направления за специалист", посочи Атанасова.

„Отпадна условието договорите с лечебните заведения да не се надвишават с 3% тези относно бюджетите, така че лекарите трябва професионално да се грижат за пациентите си, да нямат притеснение, че няма да се плати за дейността им и пациентите да избират лечебно заведение, което поискат", коментира още министърът в оставка.

#Десислава Атанасова #НЗОК #Велико Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници