Изселниците в Турция може да сринат подкрепата на Доган за Калфин

Изселниците в Турция може да сринат подкрепата на Доган за Калфин
Ивайло Калфин спечели 17 000 от общо 21 000 гласа на български граждани, живеещи в Турция, на първия тур на президентските избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разногласия между организациите на българските изселници в Турция са на път да стопят подкрепата за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, която лидерът на ДПС Ахмед Доган обеща официално в изборната нощ, смята бившият координатор на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу.

Хатипоглу последва Касим Дал, след като беше скандално изключен от ДПС в началото на годината.

По думите на Хатипоглу хората на Доган са водили крайно провокативна кампания сред изселниците преди първия тур.

„Лъжите бяха безбройни, хора с удостоверение за временен престой са гласували в секциите в Турция, повярвали, че ако Калфин стане президент, ще им осигури турско поданство“, посочи той, цитиран от БГНЕС.

„На двойните граждани е внушавано, че ако Плевнелиев стане държавен глава, на тях по нареждане на премиера Борисов ще им бъдат отнети както българското гражданство, така и правата върху имотите им в България. Ако не гласувате за Калфин, Борисов ще наложи на Плевнелиев вето върху пенсиите, това се обяснява на изселниците“, каза още бившият координатор.

Според него в измамната кампания били включени всички онези над 2500 агенти на ДС, които са се установили след 1989 г. в Турция.

В полза на ДПС в Турция работи неправителствената организация „Балгьоч“, която изпраща свои активисти да провеждат кампанията по модела на Доган, добави Хатипоглу.

„Балгьоч“ са работили по този начин и на последните парламентарни избори през 2009 г., твърди той.

Организацията „Бултюрк“ с централа в Истанбул пък е призовала изселниците да бойкотират изцяло балотажа в неделя.

Призивът е заради това, че на първия тур от „Балгьоч“ категорично отказали подкрепа за техния фаворит Сали Имрян, издигнат от Национално движение „Единство”.

Миналата година през лятото „Бултюрк“ взриви българското общество със скандалната си анкета. Тогава 8000 български турци трябваше да отговорят на въпроси като „Искате ли да се заличат българските имена на градовете и да се върнат турските?“, припомня БГНЕС.

Няма яснота докъде могат да стигнат разногласията и броженията между организациите, ангажирани да защитават изселниците от България в Турция, заяви още Хатипоглу.

Според него избирането на двойката Калфин–Данаилов ще закове за още години напред мизерията на малцинствата у нас, а Доган ще продължи да се сеща за тях само по избори.

Общо от чужбина за Росен Плевнелиев гласуваха 15 130 души (31,14%), а за Ивайло Калфин – 20 686 (42,58%).

На последните парламентарни избори от българските изселници в Турция се получиха над 90 000 гласа.

#Ивайло Калфин #БСП #президентски избори #избори 2011 #избори #ДПС #Ахмед Доган #Росен Плевнелиев #ГЕРБ #Сали Ибрям #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници