Трусът в Егейско море не може да отключи земетресение в България

Трусът в Егейско море не може да отключи земетресение в България
Сеизмологът проф. Николай Милошев заяви, че заради преживяното от хората в Перник след земетресението през май, е нормално да има притеснение, когато стават такива по-силни трусове около България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Земетресението от 5.8 по Рихтер в Егейско море, което във вторник бе усетено и в България, няма как да отключи нови силни трусове в страната, заяви директорът на Института по геофизика, геодезия и география към БАН проф. Николай Милошев.

По думите на Милошев, заради преживяното от хората в Перник след земетресението през май, е нормално да има притеснение, когато стават такива по-силни трусове около България, предаде думите му Би Ти Ви.

Професорът обаче обясни, че трусът в Егейско море е бил доста далече от България, на 200 км, като най-силно е бил усетен в района на Кърджали, който е най-близо до границата.

Усещането на земетресението там е било около 4-та степен по 12-степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник за чувствителност.

В Пловдив пък земетресението е било усетено около 3-та степен, а в София между 2-ра и 3-та степен, което показва, че трусовете са доста леки, без да нанасят щети или да причинияват жертви.

„Всички вече сме чувствителни, но много хора го усетиха. Уплахата си е уплаха, не можем да забравим май месец толкова бързо", коментира Милошев.

Той добави, че при земетресението от вторник, там е известен разломът между Турция и Гърция. За момента има над 60 вторични труса, 30 от които са около 3-та и 4-та степен, а останалите около 30 са между 2-ра и 3-та степен по Рихтер.

Сеизмологът каза още, че е възможно в региона на Егейско море да се отключи друг трус, но той би бил в близост до последното еметресение.

„Перник например, не е на такава разломна линия, както е между Гърция и Турция. Има си определени разломни линии, които могат да отключат в съседство трус, но да очакваме да се отключи на стотици километри, няма как да стане", прибави Милошев.

Той обясни, че годишно усещаните земетресения в България са около 50-60, които са слаби, от около 2.8 по Рихтер.

#Европейски средиземноморския сеизмологичен център #трус #земетресение #Егейско море #България #вторични трусове #Николай Милошев #Национален институт по геофизика #геодезия и география #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"