Все повече ученици в Сърбия учат руски език заради „Южен поток"

Все повече ученици в Сърбия учат руски език заради „Южен поток"
Президентите на Сърбия и Русия - Томислав Николич и Владимир Путин, обсъдиха участието на балканската страна в проекта за газопровод „Южен поток" по време на срещата си през септември. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на Сърбия да построи разклонение на газопровода „Южен поток" на територията си рязко е увеличило интереса към изучаването на руски език в страната.

Сред разпадането на Югославия в началото на 90-те години на XX век популярността на руския език намалява, но сега руският отново завоюва позиции сред учениците от средните училища и студентите, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Особено забележим е този процес в автономната област Войводина в северната част на Сърбия, през която ще премине по-голямата част от разклонението на газопровода, съобщи в четвъртък министърът на образованието Весна Фила.

По нейните думи ведомството й е „принудено спешно да търси пътища, за да задоволи внезапно нарасналото търсене на учители по руски език".

В Сърбия набира популярност и китайският език. Това е свързано с потока на инвестиции през последните години от Китай.

През миналата година 2500 ученици от 35 училища в Сърбия са започнали да учат китайски експериментално. Ако експериментът излезе успешен, властите сериозно ще се замислят за въвеждането му в списъка на изучаваните чужди езици във всички учебни заведения в страната.

Интересно е, че трудът на учителите, учебниците и другите учебни пособия се заплащат от китайското правителство. От сръбска страна се предоставят безплатни квартири за учителите по китайски.

Учениците в Сърбия сами избират какъв чужд език да учат от английски, френски, немски, руски, италиански, испански, гръцки.

Освен чуждите инвестиции и икономическата конюнктура, изборът на изучавания език се влияе твърде много и от медиите. Много сърби, например, учат испански заради латиноамериканските сериали, които се показват без дублаж в страната.

Английският език уверено заема първото място в списъка с най-популярните чужди езици в Сърбия. В първи клас го избират около 90% от учениците. В Сърбия втори чужд език се учи от пети клас. В зависимост от региона предпочитанията са към френски и немски, а отскоро и към руския език.

#„Южен поток" #Сърбия #образование #руски език #китайски език #Китай #инвестиции #чужди езици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници